Koncept i realizacija projekta:

Kontejner – biro suvremene umjetničke prakse (Zagreb)

 

Kustosice:

 

Kontejner:

Ivana Bago

Olga Majcen Linn

Sunčica Ostoić

 

 

Kiosk:

Milica Pekić

 

 

Live Art Development Agency:

Lois Keidan

 

 

Kustosica GKD:

Jasmina Bavoljak

 

 

Partneri:

Kiosk (Beograd)

Live Art Development Agency (London)

Galerija Klovićevi dvori (Zagreb)

Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka)

Galerija12 HUB (Beograd)

Zaklada Zajednički put (Zagreb)

Bezanijska kosa umirovljenički dom (Beograd)

Atelier Frankfurt (Frankfurt)

 

 

 

„Svi žele dug život, ali nitko ne bi htio biti star!“, poznata je misao Jonathana Swifta. Iako predstavlja sasvim prirodan slijed života, starost često doživljavamo kroz averziju ili čak kao uvredu – gotovo kao da smo njome postavili dijagnozu ili ukazali na neku vrstu poremećaja. Zbog fizičkih i psihičkih promjena koje sa sobom donosi te same činjenice da vodi ka smrti, starost i njeni znakovi izazivaju zazor usporediv s onim koji izaziva tijelo ili um smješteno van društvenih normi. Upravo se tim procijepom unutar norme, kroz suvremenu umjetnost, bavi festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine.

 

Ekstravagantna tijela međunarodni je umjetnički festival koji se od 2007. održava svake tri godine, a tematizira načine na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, neovisno radi li se o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu.  Postojanje drugog kao onog koji se ne uklapa u društveno ukorijenjene ideologije normalnog često rezultira socio-kulturnom i ekonomskom izolacijom, sankcioniranjem, strahom i mržnjom. Polazeći uvijek iz devijantne pozicije ekstravagantnog drugog, festival se u prvom izdanju bavio tjelesnim invaliditetom, u drugom mentalnimzdravljem, dok je tema nadolazećeg festivala starost: individualna iskustva, društvene implikacije i kulturna uvjetovanost onoga što zovemo trećom dobi.

 

Pitanje starosti festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine prepoznaje kao ono koje čini vidljivim pretpostavke na kojima se temelji suvremeno društvo i kao mjesto s kojeg se otvara mogućnost njegove kritike. Opsjednutosti usponom na društvenoj ljestvici, frenetičnom gomilanju profita i hijerarhiji konstantnog ekonomskog natjecanja starost suprotstavlja minimalnu proizvodnju i konzumaciju, ne(re)produktivnost, ali i mogućnost analize i refleksije. Mladom, energičnom, neprestano uljepšavanom i pomlađivanom tijelu starost oponira tijelom koje se sve više udaljava od ideala zdravlja i ljepote, a koje ipak i dalje može biti izvor užitka i zadovoljstva. Time su navedena tek neka od polazišta festivala koji putem izložbe, performansa, radionica, simpozija i teorijske publikacije predstavlja autore koji problemski pristupaju starosti i dugovječnosti. Razgranatost podtema obuhvaća intrigantne poglede na pitanja starosti i starenja iz čitavog niza različitih perspektiva: od zdravlja, sjećanja, demencije, socijalno-ekonomskog statusa, ljepote, samoće, dokolice, dosade, ljubavi, seksualnost i smrti, sve do progresivnih znanstvenih inovacija u produženju životnog vijeka, prostetičkih naprava, regenerativne medicine i pitanja besmrtnosti.

 

Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine predstavljaju uzbudljivu, inspirativnu, senzualnu starost čijim tabuima suvremena umjetnost mijenja negativan predznak te ih time izmješta iz područja stereotipa, marginalizacije i diskriminacije, otkrivajućiistovremeno puno više od pukih načina na koje seniori mogu poboljšati kvalitetu vlastitog života. Ekstravagantne godine predstavljaju starost kroz nekonvencionalne, drugačije i poticajne perspektive spram tijela i uma u stalnoj transformaciji – ekstatičnu i oslobođenu starost u punini svih svojih mogućnosti i potencijala.

 

 

Natječaj za festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine 

 

Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse poziva autore koji se bave suvremenom umjetnošću da se svojim radovima, projektima i idejama odazovu na natječaj i sudjeluju u festivalu Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine. Natječaj je otvoren do 3. lipnja 2013.

 

Prijedlozi se podnose putem prijavnice koja je dostupna ovdje:

http://kontejner.org/natjecaji/prijavnica_Ekstravagantna_tijela_2013.doc

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *