Kustosica:

Petra Vugrinec

 

Kula Lotrščak:

 

Izložba:

Gdje zaustaviti pogled?

izložba o Zagrebu

1. – 3. kat

 

 

Cijena ulaznice za Kulu Lotrščak:

 

20 kn

Odrasli (pojedinačno i grupa)

 

10 kn

Učenici, studenti, umirovljenici

 

5 kn

Grupa učenika, studenata, umirovljenika

(grupa: od 15 osoba)

 

Kada se netom prije ili malo poslije pucnja topa točno u podne popnete na tornjić Kule Lotrščak, pružit će Vam se pogled na čitav Zagreb. Gdje zaustaviti pogled? Što skriva 360 stupnjeva koliko se može obuhvatiti pogledom s najviše točke Gornjega grada? Na jugu uspinjača, Tomićeva i duguljasta Ilica, u daljini zgrada Hrvatskog narodnog kazališta koja bojom i dispozicijom podsjeća na finu bečku tortu, još dalje moderna vizura valjkastog nebodera Ciboninog tornja ili Zagrepčanke. Pogled u lijevo, istočnije otkriva vrevu Trga bana Josipa Jelačića, kao i atraktivne zgrade NAME, dok se prema sjeveru prostire poviješću bremenit Trg sv. Marka do kojeg vodi Ćirilometodska ulica što se okomito nastavlja na Vranicanijevu. Zgrada Gradske vijećnice, crkva sv. Marka, barokna ljepotica crkva sv. Katarine, ali i Palača Dverce zasigurno su mjesta na kojima ćemo zaustaviti pogled.

 

 

 

Sve nabrojano samo je dio izložbe koja je na Dan muzeja, 18. svibnja 2013., otvorena u Kuli Lotrščak.

 

 

 

Kroz tri etaže Kule ispričana je priča o Donjem i Gornjem gradu koji vjekovima traže nove načine komunikacije čineći dva pola zagrebačke svakodnevice: onaj užurbani, poslovni i gospodarski dolje, te onaj usporeniji, kontemplativniji gore na brežuljku Griču – mjestu muzeja, galerija, crkava i riznica, španciranja i fuliranja.

 

 

 

Kula Lotrščak sjecište je kojemu izložbom želimo dati ugled što ga zaslužuje. Posjetite je i saznajte više o njezinoj povijesti, ali i o znamenitostima na koje se pogled s vidikovca pruža.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *