Organizacija

Galerija Klovićevi dvori

Fondacija Milenin dom – Galerija Milena Pavlović Barilli

 

Autorica izložbe

Jelica Milojković

 

Fondacija Milenin dom – Galerija Milena Pavlović Barilli

Kustosica

Violeta Tomić

 

Galerija Klovićevi dvori

Kustosica

Danijela Marković

Pojedinačna ulaznica 20 kn

Pojedinačna ulaznica s popustom 10 kn (za umirovljenike, studente i učenike)

 

Besplatno vodstvo za građanstvo svaki dan u 18 h

Izložba Milene Pavlović Barilli, umjetnice srpsko-talijanskog podrijetla, jedne od najistaknutijih predstavnica europske umjetničke avangarde četvrtog desetljeća 20. stoljeća projekt je koji nastaje u suradnji Republike Hrvatske i Republike Srbije, a na inicijativu Veleposlanstva Republike Srbije u Hrvatskoj. Djela su vlasništvo Fondacije Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli, a izložba predstavlja presjek umjetničkog opusa Milene Pavlović Barilli. Počevši od ranih radova nastalih u periodu od 1926. -1931. rađenih u tehnici ulja na platnu i pastela, preko originalnih modnih kreacija koje nisu imale komercijalni karakter, do zrelog umjetničkog opusa koji se kronološki može smjestiti u period od 1932. do 1944., a karakteriziraju ga enigmatske kompozicije te reklamni dizajnrađen za američke modne časopise, izložba će prikazati i nekoliko najzanimljivijih Mileninih osobnih, odjevnih i uporabnih predmeta.

Predstavljanje umjetničkog opusa Milene Pavlović Barilli jedinstvena je prilika da se likovna publika Zagreba i Hrvatske upozna s djelima jedine predstavnice postnadrealizma u Srbiji, čiji značaj prelazi granice njezine države. Umjetnica je to raskošnog talenta koja se bavila i modnim dizajnom, posebice u New Yorku gdje je surađivala s vodećim američkim modnim časopisima Vogue, Town&Country, Harper´s Bazaar, a tamo je naposljetku i umrla.

Izložba će se održati u prizemlju Galerije Klovićevi dvori od 10. listopada do 10. studenog 2013. godine, a djela već predstavljena u svjetskim metropolama poput Pariza i Rima te u brojnim drugim gradovima (Rimini, Parma, Bukurešt, Prag, Brno, Bratislava, Skoplje, Banja Luka, Rijeka, Trst) imat će prilike vidjeti i Grad Zagreb u kojem je zadnja Milenina retrospektivna izložba održana 1979. godine u Umjetničkom paviljonu.

 

O AUTORICI

Milena Pavlović Barilli, slikarica i pjesnikinja, rođena je u Požarevcu 5. studenoga 1909. godine kao jedino dijete Danice Pavlović Barilli i talijanskog kompozitora, glazbenog kritičara, pjesnika i putopisca, Brune Barillija. Slikarsko obrazovanje stekla je prvotno u beogradskoj Umjetničkoj školi (1922 – 1926), a kasnije je studij slikarstva nastavila u Münchenu, na Blocherer Bosshardt, Knirr Schule i Akademie der bildenden Künste (1926-1928). Najznačajniji dio Mileninog umjetničkog opusa nastao je izvan granica Jugoslavije, odakle je Milena otišla u rano proljeće 1930. godine. Gotovo čitavo desetljeće svojim je životom i radom bila vezana za zapadnoeuropske umjetničke metropole, London, Pariz i Rim, gdje se družila i izlagala s najistaknutijim predstavnicima europske umjetničke avangarde. U samo predvečerje izbijanja Drugog svjetskog rata, u kolovozu 1939., Milena je otputovala za New York, gdje je ostala sve do svoje smrti.

Pored bavljenja umjetnošću, Milena je u SAD-u bila angažirana i na komercijalnom dizajnu, prije svega kao ilustrator najuglednijih američkih modnih žurnala i časopisa za uređenje interijera i eksterijera (Vogue, Town & Country, Sharm, Glamour, Harpers Bazzar). Surađivala je i s kompozitorom Gian Carlom Menottijem, za čiji je balet Sebastian radila kostime (1944).

Preminula je u New Yorku 6. ožujka 1945. godine . Po završetku Drugog svjetskog rata, Milenin muž, Robert Thomas Gosselin prenio je urnu s Mileninim posmrtnim ostacima u Rim. Uz odobrenje majke i u prisustvu Mileninog oca i nekoliko najbližih prijatelja, urna s Mileninim pepelom pohranjena je 5. kolovoza 1949. godine na Cimitero Acatolico per gli stranieri u Rimu, gdje su joj kasnije pokopani i roditelji, otac Bruno (1880 -1952) i majka Danica (1883-1965).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *