Facebook stranica Galerije

 

Je li to vrijeme neposredno nakon Drugog Svjetskog rata bilo vrijeme posljednjih utopija? Jesu li pripadnici te generacije bili posljednji koji su vjerovali da je moguće izgraditi bolji svijet? Odakle je proizašla ta utopija i kuda nas je odvela? Galerija Klovićevi dvori posvetila je svoj novi izložbeni projekt jednom desetljeću novije hrvatske povijesti za koje smatramo da je bitno odredilo i naše živote kao i svijet u kojem žive naša djeca. To desetljeće i njegove ideje, odredilo je svijet današnjih tridesetogodišnjaka i dvadesetogodišnjaka i važno je da oni znaju tko su bili udarnici pa pioniri i omladinci, važno je da doznaju zašto je Maršal postao dandy i zašto se trčala štafeta.

 

Ova izložba donosi nam neka rana djela velikana poput Tartaglinog portreta Tita u maršalskoj uniformi, Murtićeve Rijeke iz 1947., Augustinčićevog Nošenja ranjenika, Radauševe Partizanke ili Kata Pejnović Ksenije Kantoci. Za izložbu smo iz spremišta Hrvatskog državnog arhiva izvukli više od pola stoljeća stare fotografije poput onih fiskulturnog sleta Hrvatske, prvomajskih parada, prvog kongresa AFŽ-a, dok su iz Beograda stigle i fotografije Titovih prijema s velikim državnicima poput onoga s carem Hajlom Selasijem. Na ekranima ćete vidjeti uzbudljive isječke iz zaboravljene forme filmskog žurnala, kao i značajne audio materijale političkih govora i događanja koji su odredili povijest.

 

Izložbena priča kustosice Jasmine Bavoljak strukturirana je kronološki i tematski od dolaska partizana i uspostave vlasti, preko vremena obnove i izgradnje, radnih akcija, do Tita i njegove transformacije iz maršala u dandyja. Izložba broji 483 eksponata (više od 100 slika, crteža i grafika, preko 30 skulptura i reljefa, 250 fotografija, 20 filmova, više od 100 Titovih osobnih predmeta i odlikovanja, štafeta, knjiga, časopisa, novina, poštanskih marki, darova, satova, nakita i foto albuma) od kojih je 226 posuđeno iz Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu, a ostali materijal dolazi iz institucija širom Hrvatske: Umjetnička galerija Dubrovnik, Galerija umjetnina Split, Galerija likovnih umjetnosti Osijek, Vila Brijunka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzej Slavonije Osijek, Etnografski muzej Istre iz Pazina, Narodni muzej Zadar, Muzej Staro selo iz Kumrovca, Galerija Antuna Augustinčića iz Klanjca, Gradski muzej Karlovac te Ured predsjednika RH, Kabinet grafike HAZU, Moderna galerija, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski školski muzej, Muzej za umjetnost i obrt, ( black latte Hrvatski ) državni arhiv, Nacionalna i sveučilišna knjižnica iz Zagreba i mnogi drugi. Na izložbi možete vidjeti najneobičnije poklone poput zubala koje su Titu poklonili zubari, ili planinarske cipele dobivene od planinara. Izloženo je 9 njegovih odijela, nakit, kravate i rukavice, a možda će se najuzbudljivijim činiti onaj najskuplji predmet – Augustinčićev maršalski znak od plemenitih kovina.

 

Jadran Film Distribution and Production – Refleksije vremena 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *