U četvrtak, 11. prosinca u 18 sati u Galeriji Klovićevi dvori se otvara izložba pod nazivom Reset Design. New working models.

Izložba ostaje otvorena do 25. siječnja 2015. godine.

 

Reset Design. New working models je izložba koja prikazuje stvaralaštvo deset španjolskih studija produkt dizajna koji su svoj izričaj pronašli u sve popularnijem DIY (Do It Yourself) načinu djelovanja, a čiji su koncepti nastali i razvili se tijekom posljednje tri godine.

To su: Apparatu, Dvelas, Mad Lab, Omelette_ed, PCM Design, Raúl Laurí Design Lab, Redo-me, Sagenceramics, Usame i Yarussi Alvarado.

 

Nov način djelovanja očituje se već u organizaciji samih studija. Na njihovom čelu nalaze se kreativci koji su istovremeno osnivači tvrtki, njihovi glavni dizajneri, proizvođači, marketinški stručnjaci te prodavači. Spomenuti su se studiji okrenuli obrtničkoj proizvodnji u malim serijama, inovativnim dizajnerskim rješenjima, novom načinu upotrebe poznatih materijala te vrhunskoj završnoj obradi, sve kako bi se uspjeli probiti na globalnu scenu. Također, nastojali su se riješiti ovisnosti o velikim tvrtkama za distribuciju, a izlaz su pronašli u internetskim društvenim mrežama putem kojih reklamiraju i prodaju po cijelom svijetu. Izbacivanjem posrednika smanjili su cijenu konačnog proizvoda kao i cijenu dostave do potrošača, a ujedno, održavajući direktan kontakt s kupcem, osigurali su proizvodima dodatnu dimenziju individualnosti i topline čime ove mlade mikrotvrtke mogu uspješno konkurirati velikim brendovima. Rezultat je namještaj, rasvjetna tijela i ukrasi za suvremeno stanovanje koji preispituju ustaljene obrasce svakodnevnog ponašanja, koji su ekološki osviješteni te istovremeno okrenuti lokalnoj zajednici i globalnom tržištu. Na izložbi Reset Design. New working models u Galeriji Klovićevi dvori biti će predstavljeno upravo 120 takvih predmeta.

 

Izložbu je u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori organizirala AECID – Španjolska agencija za međunarodnu razvojnu suradnju – španjolskog Ministarstva vanjskih poslova, na čelu s kustosom izložbe Marcelom Leslabayem, a prije postavljanja u Zagrebu, ova putujuća izložba gostovala je u Berlinu.

 

(…)U današnje doba naše se aktivnosti odvijaju na drugačiji način nego što je to bio slučaj prije nekoliko godina, a dizajneri su bili među prvima koji su shvatili nova pravila igre i preispitali se kao stručnjaci kako bi investirali u vlastite projekte i utrli vlastiti put. Na taj se način posljednjih godina pojavilo mnoštvo malih tvrtki predvođenih dizajnerima koji traže alternativne puteve za dizajniranje i komercijalizaciju svojih proizvoda. Ove male tvrtke dio su nove kreativne industrije koja obuhvaća proizvodnju namještaja, rasvjete, igračaka, odjeće, nakita, obuće, digitalnih časopisa, video igara i aplikacija. Svaki dan svjedočimo tome kako neki novi kreativci pronalaze alternativni put za razvoj svojih ideja i kako koriste nove medije za brzu promidžbu svog modela poslovanja po cijelom planetu.'(…)

Marcelo Leslabay (tekst iz kataloga izložbe)

 

www.resetdesign.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *