IMPRESSUM

Autorica izložbe: Martina Kramer

Kustosica izložbe: Koraljka Jurčec Kos

Umjetnici: Marine Antony, Mirjana Vodopija, Elias Crespin, Tommi Grönlund & Petteri Nisunen, Isabelle Sordage, Martina Kramer, Pierre Gallais, Ivana Franke

Dizajner: Boris Greiner

Autor light motiva „Interferencija valova“ – Davor Horvatić, fizičar

Likovni postav: 2. kat galerije, 1400 m2, 12 novo interpretiranih dvorana, 8 umjetnika postavljača

PRODAJA ULAZNICA

Odrasli: 20 kn

Učenici, studenti, umirovljenici: 10 kn

Grupe odraslih: 10 kn

Grupe učenika, studenata i umirovljenika: 10 kn

OPIS IZLOŽBE

Međunarodni umjetničko-znanstveni projekt „Strukture nevidljivog“ održat će se u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, od 16. travnja 2014. do 15. lipnja 2014. godine. Na poseban način – izložbenim postavom i kroz prateća događanja – predložiti će odgovore na pitanje: „Kako pristupiti nepoznatom, granicama znanja, spoju materijalnog i nematerijalnog svijeta u ljudskoj svijesti?“

Spomenuto pitanje Martine Kramer autorice projekta, postalo je cijelom timu sudionika i organizatora prvenstveno stručnim i znanstvenim izazovom. Pristankom na sudjelovanje u ovome projektu svjetski poznati umjetnici i znanstvenici projiciraju stečeno znanje i predodžbe u konkretan galerijski prostor na drugome katu bivšeg jezuitskog samostana na Gornjemu gradu. Time ga uistinu preobražavaju i oblikuju novim viđenjima i promišljanjima nevidljivih struktura: svjetla, zvuka, tvari, tijela i valova. Instalacije in situizvest će umjetnici iz Francuske, Finske i Hrvatske, koji du na razne načine povezani sa međunaraodnom umjetničkom scenom ovih područja istraživanja. Među njima su:  Marine Antony,  koja živi u Poitiersu, Ivana Franke, koja živi u Berlinu, a zastupala je Hrvatsku na Bijenalu u Veneciji 2007. godine, Pierre Gallais, umjetnik i matematičar koji  živi u Lyonu, Tommi Grönlund i Petteri Nisunen,  koji su zastupali  Finsku na Bijenalu u Veneciji 2001., a žive u Helsinkiju, Elias Crespin, venecuelanski umjetnik rođen u Caracasu koji živi u Parizu, Martina Kramer, koja živi u Rustrelu, a  izlagala je u sklopu hrvatske selekcije na Bijenalu u Veneciji 1995. godine, Isabelle Sordage, koja živi u Nici, a osnivačica je i direktorica umjetničke rezidencije Atelier expérimental u Clansu, Mirjana Vodopija, koja živi u Zagrebu i prodekanica je za nastavu na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Među znanstvenicima valja istaknuti Etienne Ghysa, matematičara iz Lyona, Jean-Marc Lévy-Leblonda, eminentnog fizičara i esejista iz Nice, te Danka Bosanca i Davora Horvatića, fizičare iz Zagreba.

Poslije izložbe u Zagrebu, koju će pratiti niz predavanja i susreta sa znanstvenicima i umjetnicima u suradnji s ustanovama kao što su Tehnički muzej, Institut Ruđer Bošković i Akademija likovnih umjetnosti, projekt se nastavlja u Fondaciji Vasarely u Aix-en-Provenceu, u Francuskoj, u jesen 2014.

Glavni partneri u ostvarenju ovog zahtjevnog projekta u Zagrebu su Francuski institut, Ministarstvo kulture RH  i Veleposlanstvo Finske iz Zagreba.

Cilj spomenutih suradnji ostvariti je i zabilježiti novo-stvorene senzacije za posjetitelje, omogućiti publici direktan kontakt s pojedinim umjetnicima na otvorenju izložbe,  te naglasiti mogućnost susreta novih generacija s inovativnim pristupima i razmišljanjima, kako u umjetnosti tako i u znanosti u sklopu likovnih i edukativnih programa Galerije Klovićevi dvori.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *