IMPRESSUM

kustosica izložbe: Martina Corgnati

projekt osmislio i realizirao: IGAV – Istituto Garuzzo per le Arti Visive, Torino

PRODAJA ULAZNICA

cijena ulaznice 20 kn

cijena ulaznice s popustom za grupne posjete, učenike, studente i umirovljenike 10 kn

OPIS IZLOŽBE

Izložba Venti per una – Pogled u suvremenu talijansku umjetnost promiče radove dvadeset umjetnika, koji dolaze iz isto toliko talijanskih regija ili u njima djeluju, ali ih ovdje ne „predstavljaju“ na institucionalan način, već u njima pronalaze inspiraciju, slike, sugestije cardiline hrvatska i sjećanja.

Netipičan izbor umjetnika proizlazi iz potrebe da se pokaže kreativna i produktivna živost cijele Italije, uključujući i manja mjesta, a ne samo veća središta kojima gravitira pažnja usmjerena na umjetnost. Izložba je ujedno i prilika da se propitamo može li se i na koji način još uvijek govoriti o „talijanskoj umjetnosti“ u današnjem globaliziranom svijetu. Osim toga, umjetnost je univerzalni izričaj koji zbog svoje prirode više od ostalih oblika komunikacije zadire duboko u kulturni, društveni i antropološki kontekst u kojem nastaje.

Kustosica izložbe, Martina Corgnati, je pri odabiru kandidata usmjerila pažnju na one koje nisu izgubili iz vida odabrani umjetnički izraz i u čijim su radovima vidljiva specifična obilježja (bilo da se radi o crtežu, fotografiji, videu ili skulpturi), no koji u isto vrijeme pažljivo, pametno i s poštovanjem iskušavaju, pa čak i dovode u pitanje najvažnija i najočitija određenja tog umjetničkog izraza. Njihov pristup je pritom ekscentričan, naizgled „nestabilan“, „slab“, „manje vrijedan“ no upravo iz tog razloga nabijen snažnom estetskom, konceptualnom i kulturnom vrijednosti.

Predstavljeni umjetnici, među kojima se nalaze poznati majstori, ali i neki na početku stvaralaštva, ne pripadaju nekoj definiranoj i unaprijed određenoj generaciji. Autorica izložbe smatra da godine nisu valjan kriterij kad se radi o umjetničkom stvaralaštvu koje se ne pokorava krutostima što ih postavljaju neprikladne barijere poput dobi. Jedini bitni kriteriji jesu kvaliteta i prikladnost.

Izložbu otvara elokventni rad Route 64. Sister Road autorice Agnese Purgatorio. Radi se o fotografskom kolažu kojeg je posebno za ovu priliku izradila jedna od najzanimljivijih suvremenih talijanskih umjetnica. Ideja djela jest putovanje protiv struje, putovanje prema istoku, kao paralelno i oprečno iskustvo mitskom „putovanju na istok“ poznatom američkom cestom Route 66, koja je postala poznata zahvaljujući knjigama poput Plodova gnjeva J. Steinbecka i pjesmama Nat King Colea, Rolling Stonesa i drugih.

Prvotni koncept izložbe Venti per una osmišljen je za Castiglia di Saluzzo (Cuneo) u organizaciji grada Saluzzo i Provincije Cuneo u proljeće 2012. godine. U suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova te pod pokroviteljstvom talijanskog Ministarstva za kulturna dobra i kulturne aktivnosti, Regije Piemonte i grada Torina, izložba je značajno promijenila koncept te je prerasla umeđunarodni projekt. Gostovala je u Južnoj Americi od jeseni 2012. do ljeta 2013. godine.

U odnosu na prvo izdanje, europska izložba predstavlja sasvim novi, obogaćeni projekt s uključenim raznim umjetnicima i djelima, te s puno više poticaja i tema poput poput interkulturalnosti i „sitne aktualnosti“ talijanskog društva.

Izložbu Venti per una – Pogled u suvremenu talijansku umjetnost organizira Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, a promovira IGAV – Istituto Garuzzo per le Arti Visive iz Torina i Talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *