U GALERIJI KLOVIĆEVI DVORI, SVEČANO JE OTVORENA IZLOŽBA POD NAZIVOM “OKO ISTANBULA”, POZNATOG TURSKOG FOTOGRAFA ARA GULERA. IZLOŽBA JE VEĆ BILA IZLOŽENA U PULI, U SKLOPU SAJMA KNJIGA, A NAKON ZAGREBA SELI U ŠIBENIK I RIJEKU.

 

Izložbu je svečano otvorila ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić, koja je rekla da je kod fotografije iznimno važan taj autorski moment, oka koje snima.

 

„Večeras je riječ prvom imenu turske fotografije i jednom od najvećih imena suvremene turske umjetnosti. Kod fotografije je važan protok vremena i ono što se u početku čini samo trenutak, zapis ili dokument, vremenom se pretvara u umjetnost. Taj proces, između dokumentarizma i umjetnosti, je ono kroz što je fotografija prolazila kroz cijelo 20. stoljeće. Na neki način to je i put kojim je prolazio Istanbul, jedan od gradova s najvećom stopom rasta stanovnika, jedan od gradova koji se susreo sa svim izazovima i činjenicama transformacije, gdje se različiti slojevi povijesti i kulture nalaze u jednome trenutku.“, rekla je ministrica kulture i naglasila da je moguća Gulerova usporedba s Tošom Dabcem, prvim imenom hrvatske fotografije 20. stoljeća, koji je bilježio uspon i rast Zagreba.

 

Ministrica Zlatar Violić je spomenula i projekte iz kulture koji povezuju Tursku i Hrvatsku.

 

„Možda najveći projekt na kojemu se radi je obnova Sulejmanova mosta u Osijeku. Dakle, jednoga elementa naše povijesti za kojega danas postoje dokazani tragovi da je doista bio napravljen od drva, da su komadići drva ostali sačuvani i da nam omogućuju djelomičnu rekonstrukciju. Nešto što je bilo predmetom spora, sada je pitanje mosta koji povezuje“, istaknula je ministrica i dodala da se iznad Vranskoga jezera, u mjestu Maškovića han, obnavlja jedan hamam. Najavljeno je i da će u narednom periodu, kroz suradnju s turskim institucijama, veliki broj onoga u Hrvatskoj što pripada i baštini turske kulture biti obnovljeno.

 

Organizatori izložbe u Zagrebu su Hrvatsko-turska udruga prijateljstva, Galerija Klovićevi dvori i Ambasada Republike Turske u Zagrebu. Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske. Goste je pozdravila direktorica Klovićevih dvora Marina Viculin, a Goran Beus Richembergh, predsjednik Hrvatsko turske udruge prijateljstva, poželio je dobrodošlicu članovima Velike narodne skupštine Republike Turske, ali i njihovim kolegama, hrvatskim saborskim zastupnicima.

 

„Željeli smo hrvatskoj javnosti predstaviti nešto od turske umjetnosti, što inače nema priliku vidjeti, željeli smo dovesti najboljega“, rekao je Richembergh te istakao sponzore izložbe, Kent banku, Rixos, Libertas hotele iz Dubrovnika, Dovus grupu i Turkish Airlines.

 

Jasmina Jašaragić, potpredsjednica Hrvatsko turske udruge prijateljstva, rekla je da Gulera smatraju najvažnijim fotografskim kroničarem Istanbula. “Guler, kojemu je 84 godine, posvetio je mnogo svojih radova tom globalnom gospodarskom i kulturnom megalopolisu, koji je vrlo blizu Hrvatske”, kazala je Jasmina Jašaragić.

 

Burak Ozugergin, ambasador Republike Turske u Hrvatskoj, rekao je da je ovo izložba o stvarnom životu i stvarnim ljudima koji preživljavaju u velikom gradu.

 

“Ono što je meni zapanjujuće kod Gulerovih fotografija jest da naprosto traže pažnju i vaš angažman, baš kao i Istanbul. U Europi je dugo vremena bio prisutan manjak svjesnosti o turskoj kulturi, a možda i ozbiljne predrasude, no, imam za vas dobru vijest, s time smo završili”, rekao je turski veleposlanik i iskoristio priliku da zahvali organizatorima i sponzorima izložbe.

 

Umut Sulun iz fondacije Ara Guler, posjetiocima je objasnio zašto se za tog fotografa zna reći da je utjelovljeni Istanbul. “Guler je pisac vizualne historije. Istanbul je njegova prošlost, sadašnjost i budućnost, njegove ljubavi, rastanci, tuge i radosti”, rekao je Sulun.

 

Autor teksta: Agencija Anadolija

Izvor teksta: trtbosanski.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *