Аутори изложбе

Петра Вугринец

др сц. Ирена Крашевац

Дарија Алујевић

 

 

БЕСПЛАТНИ ВОДИЧИ

Бесплатне туре са водичем за грађане доступне су сваког дана у 18 сати.

Одрасли: 50 кн

Ученици, студенти, пензионери: 40 кн

Групе за одрасле: 40 кн

Групе ученика, студената и пензионера: 30 кн

Породица: 70 кн (родитељи са малолетном децом)

Појединачна карта са недељним попустом:20 кн (сваке недеље од 15 до 20 сати, само за пензионере, студенте и ученике)

 

Долазак групе можете најавити у 01/ 4851 926

 

Линк за преузимање аудио водича кроз изложбу

 

 

БУКОВАЦ / ЧИКОШ / МЕДОВИЋ / АУЕР / ТИШОВ /

РЕНДИЋ / ФРАНГЕШ / ВАЛДЕЦ / МЕШТРОВИЋ

Древни мотиви су подједнако присутни у сликарству, скулптури и примењеној уметности и део су универзалног тренутног духа времена од класицизма и романтизма преко сецесије и симболике. Антика постаје амбијент бројних жанровских сцена, сценографија за основна питања људског постојања, изговор за жене дела у култури која је гајила култ тела за културу која се тога срамила.

 

То је време када се уметност ствара само по наруџби оплемењена свакодневни живот. У европској уметности, појава древних тема и мотива средином 19. века јавља се као део покрета тзв естетизам у Енглеској је ларпурлартизам (Л'арт поур Л'арт франц. - уметност ради уметности) излагао на изложбама Паришког салона, а у земљама Централне Европе у оквиру покрета симболизма и сецесије. Један од најпознатијих представника новогрчке уметности је познати сликар сер Лоренс Алма - Тадема.

 

Изложба у Загребу валоризоват ће домаћи допринос античкој умјетности надахнуће, а да је тема значајна и актуелна сведоче бројне публикације и изложбе које су се овом темом бавиле последњих година, од којих Најпознатија одржан је 2011. у музеју Вицториа & Алберт у Лондону под насловом: „Култ лепоте - Естетски покрет 1860 - 1900.“ Бројна ремек-дела наш о једнако релевантним сведоче и сликари и вајари Хрватскастејкхолдери естетизма. Као посебна атракција изложба ће представити „Кирку“ Беле Чикоша Сесије смештен у фундусу галерије Магиар Немзети у Будимпешта. Мађарска влада га је купила на Миленијској изложби у Будимпешти, давне 1896. године за фундус Националне галерије, а од тада није излаган у Хрватској.

Изложба ће, уз слике из Бугарске и Мађарске, представити до сада неекспониране и готово непознате велике Буковцхев чин "Андромеда" из Националне галерије у Љубљана. Атрактивности изложбе свакако ће допринети ретка ремек-дела они одлазе њени матични музеји и галерије попут „Баканал“ Мате Целстина Медовића или велике алегоријске композиције Влаха Буковца из Умјетничке галерије у Дубровнику, које ће бити рестаурација и представљени јавност. Опуси Влаха Буковца, Мате Целестина Медовића, Ивана Тишова, Роберта Ауера или Беле Чикоша Сесије су увек биле привукао изузетан пажња публике и је свако непознато уметничко дело са њиховим потписом привлачност која привлачи љубитеље уметности из целе Хрватске. Буковчевог „Патриција“ или митолошко-алегоријских дела „Икар и Дедал“ из Народног музеја у Београду, Чикошевог „Тријумфа невиности“ и „Кирка“ или „Пенелопе“ лајтмотиви су читави опуси, па чак и периоди, а окупљени на једном месту ће то сигурно пружити непоновљив уметничко искуство. Атрактивности изложбе сигурно ће допринети и неоткривени дела из приватних колекција, а поред слика на изложби ће бити представљени и скулптуре најзначајнијих хрватских вајара Роберта Франгеша Михановић, Рудолф Валдеца и Јована Мештровић. Биће изложени и малтерисани одливи древне скулптуре као што су Аполон из Белведереа или Афродита од Милета на којима су засноване естетски канони у КСИКС веку.

 

Антика је служила као аркадијац азила тадашњем човеку на прагу савремени године, једино упориште у време када се свет драматично мењао. Изложба у Галерији Кловићеви двори на којој ће бити представљена углавном ремек-дела античких мотива и надахнуће и то најзначајнији Жељели смо указати на изузетно квалитетан корпус хрватских модерних умјетника у оквиру овог специфичног појава Европска уметност с почетка века.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *