ИМПРИНТ

концепт изложбе: Јасминка Поклечки Стошић

 

кустоси изложбе: Ана Медић

                             Данијела Марковић

ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА

Одрасли: 40 кн

Ученици, студенти, пензионери: 30 кн

Групе за одрасле: 30 кн

Групе ученика, студената и пензионера: 20 кн

Породица: 50 кн (родитељи са малолетном децом)

Појединачна карта са недељним попустом:10 кн (сваке недеље од 14 сати до краја радног времена)

Долазак групе можете најавити у 01/ 4851 926

БЕСПЛАТНИ ВОДИЧИ ЗА ГРАЂАНЕ СВАКОГ ДАНА У 17 САТИ.

ОПИС ИЗЛОЖБЕ

Изложба Класични Рим на хрватском тлу: архитектура, урбанизам, скулптура отвара се у галерији Кловићеви двори 27. марта, а трајаће до 25. маја ове године.

Ово је изложба која наставља циклус презентације нашег културног наслеђа из периода антике, започет 2010. године изложбом Стари Грци на хрватском тлу.

Римска владавина на данашњем тлу Хрватски сигурно је, поред Грчке, оставила основне културне предиспозиције за интеграцију овог подручја у западноевропски културни цивилизацијски круг и поставила дугорочне темеље за развој основних класичних одлика материјалне културе, посебно у урбанизму, архитектури и уметности. Чак и након слома огромног царства, њихово наслеђе као инспирација остало је интегрисано у наслеђе глобалне западноевропске цивилизације.

Изложба Цлассиц Рим на хрватском тлу: архитектура, урбанизам, скулптура представиће синтезу најзначајније ствари коју нам је период старог Рима оставио у наслеђе. На једном месту биће приказано око 150 артефаката из периода класичног римског присуства на нашој територији (тадашње римске провинције Далмација, Панонија и Хистриа) који су расути по многим хрватским музејским институцијама. Експонати су посуђени у следећим институцијама: Археолошки музеј у Загребу, Археолошки музеј у Пули, Археолошки музеј у Сплиту, Музеј хрватских археолошких споменика у Сплиту, Музеј Славоније Осијек, Музеј Цетинске Крајине - Сињ, Завичајни музеј Пореч, Градски музеј Омиш, Археолошки музеј Нарона , Завичајни музеј Вараждинске Топлице, Музеј Бродског Посавља, Градски музеј Винковци, Музеј града Сиска, Музеј регије Ђаково, Музеј града Карловца, Међимурски музеј, Чаковец, Град Опузен и Дарувар. У припреми изложбе учествовао је велики број врхунских хрватских стручњака из различитих области археологије, чији текстови чине контекст за разумевање сегмената изложбе.

Посетиоци ће моћи да виде архитектонска и урбана решења која су римски градитељи оставили као витално и трајно наслеђе релевантно до данас, затим римску скулпторску скулптуру која је, поред архитектуре и урбаних пројеката, чинила јединствену римску културну матрицу широм западног Илирика. рефлексија и разрада, како римске, тако и увезене, и домаће, нашле су теме и њихове синкретизоване варијације.

Уочавајући порекло и примену система ортогоналне мреже урбаних комуникација у формирању урбаних центара широм Царства и пратеће инфраструктуре (мостови, канали, аквадукти, купалишта, путеви) упознајемо се са карактеристикама и облицима римске архитектуре и урбанизма, уводећи нас у светску мрежу римских градова. Хрватски простор: од Хистрије и њених центара Поле, Парентије и Незакција, преко далматинских центара римске моћи - Салоне, Јадере и Нароне, до Паноније и њених урбаних центара - Сисције, Мурсе, Цибале. Изузетно високо урбанизовани комплекси и грађевине као што су Аугустов храм и Римски амфитеатар у Пули, Диоклецијанова палача у Сплиту, терме у Вараждинским Топлицама (из периода римске владавине на нашим просторима).Акуае Иасае) као познато лечилиште римске провинције Паноније ...

Изложене су бројне скулптуре из класичног периода римске уметности, међу којима су: интерпретација Поликлетовог дечака Вестмацотт, статуа Венере из Анзотике, кип Дијане мајстора Максимина и рељеф Силвана и нимфе из Археолошког музеја у Сплиту; Кип Магне Матер, фрагменти саркофага с приказом поморске битке и рељефом Тритона из Археолошког музеја Истре у Пули; Рељефни олтар Силвана и два даруварска Силвана, као и бројни други изврсни примјери портретне скулптуре и монументалне скулптуре. Изложени су и примери малих бронзаних скулптура из загребачког Археолошког музеја - Статуета спортиста (Поликлетов тип дискофора), Статуета среће, Херкулов кип на четвртастом постољу и глава Митре или Атиса, које засигурно припадају самим врхунцима римске класичне уметности.

Мраморна статуа тела римске царице Либије, чија се глава чува у музеју Асхмолеан на Окфорду, позајмљена је из града Опузена. Ливијева статуа је пронађена у археолошким ископавањима 1995/1996. у Нарони заједно са групом мермерних статуа царске породице и остатака римског храма Аугустеума. Већини статуа недостаје глава, јер су статуе у римско доба биле састављене од неколико делова, па је скулптура Ливије пронађена без главе. Према анегдоти, Ливијину главу је у Нарони у 19. веку приметио британски археолог Артхур Еванс, који је, заменивши је са мештанином за свој шешир, однео у Велику Британију, где је остала до данас. За ову прилику глава царице Либије позајмљена је из поменутог музеја у Оксфорду, који ће на изложби бити повезан са телом.

Међу експонатима на изложби моћи ћете да видите чувену "Солинску главу" која се чува у Археолошком музеју у Загребу. Овај мермерни портрет с почетка 3. века спада у врло висококвалитетна вајарска дела тог доба, а према месту налаза назива се „Солињанка“. Претпоставља се да је то портрет царице Плаутиле, Каракалове супруге.

Изложба Класични Рим на хрватском тлу: архитектура, урбанизам, скулптура подсетиће нас на све оно што се на нашој територији сачувало од класичне римске цивилизације и покушати одговорити на питање где је модерна Хрватска, захваљујући овом наслеђу, у Европи.

Погледајте наше видео за изложбу КЛАСИЧНИ РИМ О ХРВАТСКОЈ, Данила Дучака.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *