Фацебоок страница Галерије

 

Да ли је то време непосредно после Другог светског рата било време последњих утопија? Да ли су припадници те генерације последњи веровали да је могуће изградити бољи свет? Одакле та утопија и куда нас је одвела? Галерија Кловићеви двори посветила је свој нови изложбени пројекат деценији новије хрватске историје, за коју верујемо да је значајно одредила наш живот, као и свет у којем живе наша деца. Та деценија и њене идеје одредиле су свет данашњих тридесетих и двадесетих година и важно је да знају ко су штрајкачи, а затим пионири и омладина, важно је открити зашто је Маршал постао денди и зашто је вођена штафета.

 

Ова изложба доноси нам нека рана дела великана попут Тартаглиновог портрета Тита у маршалској униформи, Муртићеве Ријеке из 1947. године, Аугустинчићеве Ношење рањеника, Радаушеве партизанке или Ксеније Кантоци Ката Пејновић. За изложбу смо из спремишта Хрватског државног архива извукли више од пола века старе фотографије, попут оне хрватске теретане, првомајске параде, првог конгреса АФЖ-а, док су из Београда стигле фотографије Титових пријема са великим државницима попут оног с царем Хајлом Селасијем. На екранима ћете видети узбудљиве исечке из заборављене форме филмског часописа, као и значајне аудио материјале политичких говора и догађаја који су одредили историју.

 

Изложбена прича кустоса Јасмине Бавољак структурирана је хронолошки и тематски од доласка партизана и успостављања власти, кроз време обнове и изградње, радних акција, до Тита и његове трансформације из маршала у дендија. Изложба обухвата 483 експоната (више од 100 слика, цртежа и графика, преко 30 скулптура и рељефа, 250 фотографија, 20 филмова, више од 100 Титових личних ствари и украса, штафете, књиге, часописи, новине, марке, поклони, сатови, накит и фото албуми) од којих је 226 позајмљено у Историјском музеју Југославије у Београду, а остали материјал долази из институција широм Хрватске: Умјетничка галерија Дубровник, Умјетничка галерија Сплит, Галерија ликовних умјетности Осијек, Вила Бријунка, Музеј модерне и сувремене умјетности Ријека, Музеј Славоније Осијек, Етнографски музеј Истре из Пазина, Народни музеј Задар, Музеј Старо село из Кумровца, Галерија Антуна Аугустинчића из Клањца, Музеј града Карловца и Уред предсједника Републике Хрватске, Графички кабинет Хрватске академије знаности и умјетности, Модерна галерија, Хрватски повијесни музеј, Хрватски школски музеј, Музеј за умјетност и обрт, (црна латте хрватска) Државни архив, Национална и универзитетска библиотека у Загребу и многи други. На изложби можете видети најнеобичније поклоне попут зуба које су Титу поклонили зубари или планинарске ципеле добијене од планинара. Изложено је 9 његових одела, накита, кравата и рукавица, а можда ће најузбудљивији изгледати најскупљи предмет - Аугустинчићева маршалска значка племенитих метала.

 

Јадран филм дистрибуција и продукција - одраз времена 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *