Изложба под називом Ресет Десигн отвара се у четвртак, 11. децембра у 18 сати у Галерији Кловићеви двори. Нови радни модели.

Изложба остаје отворена до 25. јануара 2015.

 

Ресетуј дизајн. Нови радни модели изложба је која приказује рад десет шпанских студија за дизајн производа који су пронашли свој израз у све популарнијем начину рада „уради сам“, чији концепти су се појавили и развили током последње три године.

То су: Аппарату, Двелас, Мад Лаб, Омелетте_ед, ПЦМ Десигн, Раул Лаури Десигн Лаб, Редо-ме, Сагенцерамицс, Усаме и Иарусси Алварадо.

 

Нови начин рада се већ очитује у организацији самих студија. На њиховом челу су креативци који су истовремено оснивачи компанија, њихови главни дизајнери, произвођачи, маркетиншки стручњаци и продавци. Поменуте студије окренуле су се занатској производњи у малим серијама, иновативним дизајнерским решењима, новом начину коришћења познатих материјала и врхунској завршној обради, а све у циљу пробоја на глобалну сцену. Они су такође покушали да се реше зависности од великих дистрибутивних компанија, а излаз су пронашли на мрежним друштвеним мрежама путем којих се оглашавају и продају широм света. Елиминишући посреднике, смањили су цену финалног производа као и цену испоруке потрошачима, а истовремено, одржавајући директан контакт са купцем, обезбедили су производима додатну димензију индивидуалности и топлине. Резултат су намештај, расветна тела и украси за савремене станове који преиспитују устаљене свакодневне начине понашања, који су еколошки свесни и истовремено усмерени ка локалној заједници и глобалном тржишту. На изложби Ресет Десигн. Нови радни модели у Галерији Кловићеви двори представиће тачно 120 таквих предмета.

 

Изложба је у сарадњи са Галерија Кловићеви Догађај је организовао АЕЦИД - шпанска агенција за међународну развојну сарадњу - шпанско Министарство спољних послова, на челу са кустосом изложбе Марцелом Леслабаием, а пре него што је постављена у Загребу, ова путујућа изложба гостовала је у Берлину.

 

(...) Данас се наше активности одвијају на другачији начин него пре неколико година, а дизајнери су међу првима схватили нова правила игре и преиспитали се као стручњаци који улажу у сопствене пројекте и утиру свој пут. . На тај начин, последњих година појавило се мноштво малих компанија предвођених дизајнерима који траже алтернативне начине дизајнирања и комерцијализације својих производа. Ова мала предузећа део су нове креативне индустрије која укључује производњу намештаја, осветљења, играчака, одеће, накита, обуће, дигиталних часописа, видео игара и апликација. Свакодневно смо сведоци како неки нови креативци проналазе алтернативни начин да развију своје идеје и како користе нове медије за брзу промоцију свог пословног модела широм планете. '(...)

Марцело Леслабаи (текст из каталога изложбе)

 

ввв.ресетдесигн.нет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *