Изложба представља и целокупан опус уметника-илустратора, који је жири 4. хрватског бијенала илустрације (у саставу: Ирена Бекић, Златко Боурек, Франо Дулибић, Ранка Јавор и Ива Судец, заједно са ауторком изложбе и кустоскињом Кораљком Јурчец Кос) одлучио да додели одржавајући самосталну изложбу.

 

Томислав Торјанац један је од уметника млађе генерације илустратора, а године Првог хрватског бијенала (2006.) награђен је на великом међународном конкурсу за илустрацију новог издања романа Јана Мартела. Живот Пи (Пије живот). Према овим илустрацијама (њих четрдесет) постао је светски познати и тражени аутор, а поменуто илустровано издање у боји до данас је објављено у неколико земаља (од којих многе имају врло високе захтеве у опреми књига, попут Велике Британије, Јужне Кореје, Држава, Немачка и други.) Британско издање илустрованог Пиевовог живота награђено је првом наградом у „Британској књизи Дизајн и Продуцтион Авардс 2008 “у категорији„ Ограничена верзија / фино повезивање “.

 

У изложбеним просторијама у приземљу Галерије Кловићеви двори смештено је 108 дела у пет изложбених сала, укључујући велике формате, што је реткост у раду илустратора. Публика ће се упознати са сложеним техникама модерне израде илустрација комбиновањем уља на МДФ плочама, фотографијама и дигиталном обрадом. Пратећи програм изложбе, захваљујући личном присуству аутора на сваком догађају, осмишљен је у облику уметничких радионица за децу, средњошколце и одрасле како би их упознао са врло специфичним техникама и процесима у стварању светски познатих илустрација.

 

Због великог интересовања публике, изложба је продужена до 12. јануара 2014. године.

 

У сарадњи са аутором штампане су две серије плаката:

- серија плаката „Антунтун: Кад прође кроз жито, седи у чамцу ...“, 70к37цм

- серија плаката „Чаробњак из Оза: Дороти“, 50к70цм

 

Постере можете купити на Арт Схоп за радно време Галерије: од уторка до недеље, од 11 до 19 сати. Томислав је сваки примјерак потписао властитом руком, а цијена је 50 кн. Плакати су прави божићни поклон (уз сликовницу, наравно). Али пожурите - нема их много!

 

Хвала свима који су посетили изложбу и онима који је тек треба да посете!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *