Галерија Кловићеви двори је14. Октобра 2014. године у сарадњи са Вечерњим листом и часописом Радост отворили изложбу Волим математику која је у Загреб дошла из Ландесмусеум Лиецхтенстеин, Вадуз, а аутор је господин Георг Сцхиерсцхер. Творци изложбе окупљени око ангажованог бившег наставника математике Георга Сцхиерсцхера „превести“ су импресивне математичке визуелне материјале у чулну стварност. Буђење љубави према математици је мисија васпитача Сцхиерсцхера. Стога је за своје предавање у гимназији у Вадузу (Лихтенштајн) набавио посебне моделе у којима се математика материјализовала. Неке је правио сам, уз помоћ научних радионица занатских и индустријских компанија са седиштем у Лихтенштајну или је своје предмете откривао у свакодневном животу. Тако се фудбалска лопта открива као крњи икосаедар, а фарови аутомобила као параболично огледало.

 

Изложба се састоји од 100 физичких модела и приказује одабрани садржај школске математике у седам тематских целина: раст и облик, геометрија око златног пресека, геометријски облици, Архимед (идеје о кругу и сфери), стопама инжењера (математика у инжењерству, на путевима и у грађевинарству), огледала (одраз и симетрија), фрактална и динамичка (математика инспирисана облацима, поврћем и цитатима залиха) и пружа посетиоцима прилику да открију занимљиве чињенице о бројева, формула и математичких закона на интерактиван начин из свакодневних појава. Предмети из природе и свакодневног живота, рачунарска графика и анимација, марке, кованице и медаље са математичким мотивима објашњавају основни појам.

 

Пре Загреба, изложба је била домаћин у Природњачки музеј (Натуркундесмусеум / Јоаннеум) у Грацу, где га је посетило више од двадесет хиљада посетилаца. То је изложба која буди знатижељу и подстиче на размишљање и шири видике ученика и студената. Погодно за студенте као и за одрасле да употпуне своје знање из математике и заволе га.

 

Изложбу ће пратити бесплатно стручно вођење, атрактивне радионице које ће водити професори математике, предавања и други пратећи догађаји. Хрватско математичко друштво учествује у припреми пратећих догађаја. Поводом изложбе Вечерњи лист објављује каталог који се првенствено обраћа деци и младима и њиховим родитељима, бакама и декама као и професорима.

 

 

Прочитајте и о математици до вечери и прате Фејсбук вести.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *