У ГАЛЕРИЈИ КЛОВИЋЕВИ ДВОРИ СВЕЧАНО ЈЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА КОЈУ ЈЕ ПОЗНАТИ СЛАВНИ ТУРСКИ ФОТОГРАФ АРА ГУЛЛЕР „ОКО ИСТАНБУЛА“. ИЗЛОЖБА ЈЕ ВЕЋ ИЗЛОЖЕНА У ПУЛИ, У ОКВИРУ САЈМА КЊИГА, А НАКОН ЗАГРЕБА ОДЕЛИО СЕ У ШИБЕНИК И РИЈЕКУ.

 

Изложбу је свечано отворила министрица културе Републике Хрватске Андреа Златар Виолић, која је рекла да је ауторов тренутак, око које она улови, изузетно важан у фотографији.

 

„Вечерас је прво име турске фотографије и једно од највећих имена савремене турске уметности. У фотографији је важан проток времена и оно што се у почетку чини само тренутак, запис или документ, на крају се претвара у уметност. Тај процес, између документарног и уметничког, оно је кроз шта је фотографија прошла током 20. века. То је на неки начин и пут којим је кренуо Истанбул, један од градова са највећом стопом раста становништва, један од градова који се суочио са свим изазовима и чињеницама трансформације, где су истовремено различити слојеви историје и културе “, рекла је она. Министар културе и нагласио да је могуће упоређивање Гулера са Тошом Дабцем, првим именом хрватске фотографије 20. века, који је забележио успон и раст Загреб.

 

Министар Златар Виолић такође је споменула културне пројекте који повезују Турску и Хрватску.

 

„Можда је највећи пројекат на којем радимо обнова Сулејмановог моста у Осијеку. Дакле, један елемент наше историје за који данас постоје доказани трагови да је заиста направљен од дрвета, да су комади дрвета сачувани и да нам омогућавају делимичну реконструкцију. Нешто што је било предмет спора, сада је питање моста који спаја “, истакао је министар и додао да се обнавља хамам изнад Вранског језера, у селу Машковића хан. Такође је најављено да у наредном периоду, кроз сарадњу са турским институцијама, велики број онога што у Хрватској припада баштини Турска култура треба да се обнови.

 

Организатори изложбе у Загребу су Удружење хрватско-турског пријатељства, Галерија Кловићеви двори и амбасада Републике Турске у Загребу. Покровитељи изложбе су Министарство културе Републике Хрватске и Министарство културе и туризма Републике Турске. Госте је поздравила директорка Кловићевог двора Марина Вицулин, а Горан Беус Рицхембергх, председник Хрватско-турског друштва пријатељства, дочекао је чланове Велике националне скупштине Републике Турске, али и њихове колеге, хрватске посланике.

 

„Желели смо да хрватској јавности представимо нешто од турске уметности, што немамо прилику да видимо, желели смо да доведемо најбоље“, рекао је Рицхембергх, указујући на спонзоре изложбе, Кент банку, Рикос, Либертас хотеле у Дубровнику, Довус Гроуп и Туркисх Аирлинес.

 

Јасмина Јашарагић, потпредседница Удружења хрватско-турског пријатељства, рекла је да је Гулер сматран најважнијим фотографским хроничарком у Истанбулу. „Гулер (84) је велики део свог рада посветио овом глобалном економском и културном мегалополису, који је врло близу Хрватске“, рекла је Јасмина Јасарагић.

 

Бурак Озугергин, амбасадор Републике Турске у Хрватској, рекао је да је ово изложба о стварном животу и стварним људима који опстају у великом граду.

 

„Оно што ме запањује код Гулерових фотографија је то што оне једноставно захтевају вашу пажњу и ангажман, баш као и Истанбул. У Европи већ дуже време недостаје свест о турској култури, а можда и озбиљне предрасуде, али имам добре вести за вас, с тим смо завршили “, рекао је турски амбасадор и искористио прилику да се захвали организаторима и спонзорима изложбе.

 

Умут Сулун из фондације Ара Гулер посетиоцима је објаснио зашто се за овог фотографа може рећи да је оличење Истанбула. „Гулер је писац визуелне историје. Истанбул је његова прошлост, садашњост и будућност, његове љубави, растанци, туге и радости “, рекао је Сулун.

 

Аутор текста: Агенција Анадолија

Извор текста: тртбосански.цом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *