Радионице и предавања су бесплатни!

 

 

 

 

ОКТОБАР

 

 

 1. Октобар, 13 часова.

 

радионица Математички оригами, док. др сц. Франка Мириам Бруецклер, ПМФ

 

Модуларни оригами је техника оригамија, уметност израде модела од папира. У модуларном оригами-у, завршни модел се саставља од неколико делова (модула), без сечења и лепљења. Ова техника је посебно погодна за израду модела различитих полиедра, посебно зато што је у већини случајева мање осетљива на мале нетачности од класичног оригами-а у коме се користи само један папир, а погодна је и за групни рад. У овој радионици, која је дизајнирана за узраст од 10 година, посетиоци ће моћи да науче како да израђују различите моделе полиедра (коцке, пирамиде ...) користећи модуларну технику оригами и, у зависности од интереса, науче нешто о „дубљим“ везама оригами и математика.

 

 

 

 1. Октобар, 13 часова.

 

интерактивно предавање Како сакрити поруку, док. др сц. Франка Мириам Бруецклер, ПМФ

 

Посетиоци ове радионице имаће прилику да активно упознају неке од класичних метода шифровања, од којих су се неке користиле већ у 20. веку. Међутим, научиће и понешто о данашњем РСА стандарду шифровања и визуелној криптографији и шемама које нам омогућавају да делимо податке између неколико људи, тако да само ако су присутни, рецимо, двоје могу да сазнају о чему се ради. Садржај је погодан за узраст од 12 година и више и није потребно посебно предзнање (осим основне аритметике).

 

 

 

 

 

НОВЕМБАР

 

 

 1. Новембра, 13 часова.

 

радионица Магични квадрати и сродна бића, док. др сц. Франка Мириам Бруецклер, ПМФ

 

Магични квадрати су таблице бројева у којима се исти збројеви појављују у редовима, колонама, дијагоналама. Многе културе су им приписале „магична“ својства, а међу најпознатијим ентузијастима магичних квадрата је проналазач Бењамин Франклин. У овој радионици учесници ће научити како конструисати магичне квадрате, али и открити многе њихове варијанте - целовит, ђаволски, најсавршенији, па чак и апокалиптични магични квадрат. Радионица је погодна за узраст од 8 година и више и не захтева претходно знање.

 

 

 

 1. Новембра, 23 сата.

 

радионица оригами, мр. сц. Др Катарина Потачек ГС

 

 

 

 1. Новембар, 18 часова.

 

предавање Историја математике, проф. др сц. Звонимир Шикић, ФСБ

 

Чини се да, пре или касније, сва математичка знања постају предмет аксиоматске методе. Често се мисли да само на тај начин то знање постаје математичко. Аксиоматика их организује у чврст и јасно усмерен дедуктивни систем, у којем математички искази логично следе из сигурне и тривијално истините основе, тј. Из одређених и тривијално истинитих аксиома. Тако дедуктивно математичко знање добија сигурност која га чини математичким.

 

Али треба приметити да „цело математичко знање пре или касније постаје предмет аксиоматске методе“. Да ли је сасвим неважно да се то у геометрији дешава два миленијума раније него у аритметици? Да ли је то само неважна историјска чињеница? Или та чињеница баца ново светло на аксиоматску методу? То су питања на која ће се покушати одговорити.

 

 

 

 1. Новембра, 13 часова.

 

интерактивно предавање Коцкање и клађење, док. др сц. Франка Мириам Бруецклер, ПМФ

 

Од свих математичких дисциплина вероватноћа је сигурно највише „коришћена“ у широј јавности, а истовремено и погрешно протумачена. Кроз разне активности и примере из спорта и игара на срећу, учесници ће научити и основе вероватноће и неке типичне лаичке грешке (на пример, зашто није корисније увек играти исте бројеве приликом играња на лутрији него их мењати). Радионица је погодна за старије од 12 година и не очекује се претходно познавање теорије вероватноће (али претпоставља се познавање нивоа математике до 6. разреда основне школе).

 

 

 

 1. Новембар, 17.30 - 19.00

 

радионица Деца са сметњама у свету математике, проф др сц. Зрињка Станчић, Едукацијско-рехабилитациони факултет

 

Када у редовној школи има ученика са сметњама у развоју, обично постоји несклад између њихових развојних способности и садржаја и дидактичко-методичких облика рада, јер су они углавном погодни за већину осталих „просечних“ ученика. То готово увек доводи до потешкоћа у стицању знања код ученика са посебним образовним потребама и успорава развој њихових потенцијала. Неучење, заједно са неповољном климом и комуникацијом у учионици може негативно утицати на њихов емоционални и социјални развој, јер је образовни успех и прихватање у учионици и школи важан за сваког ученика. Циљ радионице је подизање свести о искуству и потешкоћама у процесима апстракције и генерализације и потреби прилагођавања у настави.

 

 

 

 1. Новембра, 23 сата.

 

радионица оригами, мр. сц. Др Катарина Потачек ГС

 

 

 

 

 

ДЕЦЕМБАР

 

 

 1. Децембар, 17:30 - 19:00

 

радионица за наставнике и васпитаче Технолошки предуслови и могућности ИЦТ-ААЦ апликација, др сц. Марин Вуковић, ФЕР

 

 

Циљ радионице је дати преглед развијених апликација у оквиру ИЦТ-ААЦ пројекта (Информациона и комуникациона технологија - Алтернативна и аугментативна комуникација). Биће представљена сврха и начин примене сваке апликације, а учесници ће се упознати са основним функционалностима важним за самосталан рад са апликацијама. Поред тога, биће објашњени технички предуслови за уређаје на којима се покрећу апликације, а учесници ће моћи да испробају апликације.

 

 

 

 

 1. Децембар, 17.30 - 18.30

 

радионица Математика - од потешкоћа до поремећаја, проф. др сц. Мирјана Ленчек, ЕРФ

 

Стицање математичког знања укључује низ активности и процеса чије сложености постајемо свеснији често само ако се ти процеси не одвијају „глатко“. За неку децу су проблеми краткотрајни и прате се са променама у стратегијама учења, различитим наставним методама или другим активностима, али за неку децу математика је трајни проблем. Дискалкулија - која се код нас често преводи као „поремећај математичких способности“ - једна је од специфичних потешкоћа у учењу чије је препознавање, лечење и обликовање радних поступака врло мало познато. Стога ће се презентација фокусирати на разумевање овог феномена према практичним примерима.

 

 

 

 1. Децембар, 6 - 20 часова.

 

Вече математике (и) у Кловићевим дворима, др Дубравка Гласновић Грацин, УФЗГ

 

Вече математике је скуп интерактивних радионица које подстичу изградњу позитивног става ученика према математици. Хрватско математичко друштво организује 4. децембра 2014. године Вечер математике у многим школама широм Хрватске. За оне основце у чијим школама није организована ова активност и за њихове родитеље организовано је вече математике у Кловићевим дворима. Учествовање у забавним активностима открива често заборављену - забавну страну математике, ствара нове идеје о томе шта је математика и чиме се бави и доказује да математичке задатке, чак и не знајући за свој таленат, сви успешно решавамо сваки дан. Прошле године је у Вечери математике учествовало 40.000 ученика и родитеља - придружите нам се и ове године у овим активностима!

 

 

 

 1. Децембра, 12 часова.

 

Улична математика, док. др сц. Франка Мириам Бруецклер, Природно-математички факултет; висораван Грац

 

Улична математика, хрватски пријевод енглеског израза математика бускинг, означава различите активности са математичком позадином. Основне карактеристике су погодност извођења на улици, попут различитих уличних уметника, са непредвидивом публиком, краткоћа одређених активности и недостатак објашњења позадине: циљ је публику заинтригирати и забавити триковима и задацима. На ову активност су позвани сви - од намерних до случајних пролазника. Замршени пар, детектор лажи, танграм, тест компатибилности само су неки од наслова који их очекују.

 

* кратак програм, није потребна регистрација, позвани сте као публика

 

 

 

 1. Децембра, 13 часова.

 

радионица Флексагони, док. др сц. Франка Мириам Бруецклер, ПМФ

 

Флексагони су равне математичке играчке направљене од папира, које имају више од две странице које се откривају у зависности од тога како су савијене и ротиране. У радионици ће се израђивати различити тетрафлексагони (правоугаони флексагони) и хексафлексагони (хексагонални флексагони). Поред израде, учесници ће имати прилику сами открити колико страница има сваки флексагон и украсити их цртежима, а научиће и неке математике повезане са флексагонима. Радионица је погодна за све особе старије од 10 година (као и за лепљење и резање искусних младих заљубљеника у математику) и не захтева никакво предзнање.

 

 

 

 1. Децембра, 18 часова.

 

предавање Математичар у Загребу, проф. Бранимир Дакић

 

Дођите на предавање у којем је Загреб представљен на нов, занимљив и узбудљив начин: онако како га математичар доживљава. Кроз посебне математичке наочале описује своје виђење загребачких улица, тргова, зграда, споменика, паркова и легенди, уграђујући у причу историјске и културне елементе. Визуализација апстрактних математичких садржаја на конкретним примјерима из загребачке свакодневице потиче на боље разумијевање тих садржаја, а истовремено развија осјећај поноса и љубави према Загребу.

 

 

 

 1. Децембра, 13 часова.

 

интерактивно предавање Избори на математички начин, док. др сц. Франка Мириам Бруецклер, ПМФ

 

Избор изборног система и поступак доделе места су међу важнијим одлукама демократских влада. Али у њему има много више математике - математичког начина размишљања - него што се чини на први поглед. Да ли сте знали да у зависности од изборног система са истим преференцијама бирачког тела у принципу можете добити произвољног победника, да се може догодити да повећање удела бирача неке странке може смањити број њених чланова у парламенту, да не постоји савршен изборни систем? је ли, сазнаћете на овој радионици!)? На овој радионици упознаћете се са многим математичким парадоксима демократије - и то само уз мало прорачунавања и здравог разума! Радионица је погодна за старије од 12 година и не претпоставља никакво предзнање.

 

 

 

 

 

ЈАНУАР

 

 

 1. Јануара, 18 часова.

 

предавање Човече, пази да не одеш мали под звезде, научни педагог Бојан Маркичевић

 

Да ли знате где живите и где је наше место у свемиру? Знате ли којим сте бројевима окружени и колико их има? Јесте ли сигурни да знате? „Човече, пази да не одеш мали под звезде“ занимљиво је и интерактивно предавање о великим и малим бројевима које ће вас држати на ивици столице. Ово предавање ће вас одвести до саме ивице познатог универзума и назад. Осетићете лишење бројева и кроз маштовито и изненађујуће путовање схватићете како сте ви, ви сви и сви ваши, као и целокупна популација људи на планети Земљи само једно зрно песка на плажи бесконачног универзума.

 

 

 1. Јануара, 13 часова.

 

радионица Математичке игре ним, хек, сет и друштво, док. др сц. Франка Мириам Бруецклер, ПМФ

 

Математика и игре - за многе је то контрадикција. Али не само да се математички елементи могу приписати многим стратешким играма, већ постоје и игре које су заиста математичке - било да се могу математички анализирати или имају неке неочекиване везе са математиком. У овој радионици учесници (старији од 10 година) биће упознати са неким од најпознатијих математичких игара: играјте их и сазнајте шта их чини математичким!

 

 

 

 1. Јануара, 13 часова.

 

радионица Топологија без топова, док. др сц. Франка Мириам Бруецклер, ПМФ

 

Топологија је део математике који подсећа на геометрију - бави се просторним објектима. Али у топологији величина и углови нису битни, битна је веза и број рупа. Најпознатији пример је да је тополог шоље „исти“ као крофна: обе имају једну рупу и направљене су од пластелина, без бушења нових рупа или затварања, крофна могао претворити у шољу. У овој радионици, кроз игре и трикове са конопцима, мајицама, бојењем, па чак и уз помоћ рукотворина, посетиоци ће се упознати са основама топологије. Радионица је погодна за узраст од 8+.

 

 

 

 

 

НОЋ МУЗЕЈА

 

 1. Јануар, од 6 до 19 сати; 19:30 - 20:30

 

Математика са забавом. Решите се страха од математике!, Тања Соуцие, проф.ОШ, Рената Сведрец, проф. Основна школа, др. Дубравка Гласновић Грацин, Ева Шпаљ, проф. СШ

 

Терапија са ханојским кулама, Алиас, Крижић-кружић, намењена ученицима основних школа, родитељима, свима који математику још увек не доживљавају као забаву. Играјте популарне игре зачињене математиком, у паровима или групама од по четири: без формула, оцена, укора, провизија.

Лековито, ефикасно, лако као ... једначине?

 

 

Не, не, само се шалимо! Више као 1 + 1 = 2.

 

 

 

 

Математичке игре, приче и песме

 

19 - 19:30; 20:30 - 21 сата

 

Математика се основцима може показати кроз занимљиве представе, приче, представе, скице и песме. Тако можемо, на пример, да сазнамо која је улога нуле у основним аритметичким операцијама, о чему говоре квадрат и коцка, што називамо неким врло великим бројевима и неке занимљиве редове из историје математике.

 

 

 

 

 

МАТХФацтор   

 

21 - 21:30

 

По узору на Кс фактор, ученици у максимално три минута на јасан и занимљив начин, без посебних помагала, представљају / преносе математичку тему која одговара њиховом средњошколском узрасту.

 

 

 

 

 

Радионица Математика пре школе, проф. Маја Перетић, Едукацијско-рехабилитациони факултет

 

18:30

 

Иако се верује да учење математике започиње на почетку формалног образовања, данас знамо да деца морају развити неке предуслове важне за каснији успех у математици и пре него што пођу у школу. Циљ радионице је да учеснике упозна на различите математичке вештине и на атрактиван начин, уз примену развијених апликација, покаже како математика може бити забавна.

 

 

ФЕБРУАР

 

 

 1. Фебруар, 10.30 - 23.30

 

радионица Математика пре школе, проф. Маја Перетић, Едукацијско-рехабилитациони факултет

 

Иако се верује да учење математике започиње на почетку формалног образовања, данас знамо да деца морају развити неке предуслове важне за каснији успех у математици и пре него што пођу у школу. Циљ радионице је да учеснике упозна на различите математичке вештине и на атрактиван начин, уз примену развијених апликација, покаже како математика може бити забавна.

 

 

 

 

 1. Фебруара, 18 часова.

 

предавање Линеарна перспектива, проф. др сц. Звонимир Шикић, ФСБ

 

Предавање ће показати како је линеарна перспектива еволуирала од експерименталне ренесансе, а затим од теоријске технике сликања у математичку дисциплину (пројективна геометрија). Све ће илустровати дела великих сликара од антике преко ренесансе до данас.

 

 

 

 

 1. Фебруара, 18 часова.

 

предавање Фрактални облици око нас, проф. др сц. Мерван Пашић, ФЕР ЗПМ

 

Најважнији фрактални облици биће приказани на примерима из света око нас, укључујући нарочито следеће:

 1. облици из биљног света
 2. технички облици (струјна кола, рачунарска и микропроцесорска структура, компресија слике…)
 3. облици микроструктура (микробиологија, медицина ()

У оквиру предавања биће дат посебан осврт на уметничке и геометријске карактеристике фракталних облика. Предавање је погодно за ученике виших разреда основне школе, средњошколце, студенте и, наравно, све љубитеље математике и ликовне уметности.

 

 

 

 

 1. Фебруара, 13 часова.

 

радионица Логаритамски рачун, док. др сц. Франка Мириам Бруецклер, ПМФ

 

Многе генерације инжењера су „одрасле“ на употреби помагала која су заборављена појавом модерних рачунара, мада му је то сигурно било потребно: логаритам. На овој радионици посетиоци ће моћи да се упознају са употребом овог класичног алата за рачунање и његовом историјом и математичком позадином, а све уз минимум математичких техника. Научите да користите рачунар који ради чак и када нема струје! Радионица је погодна за узраст 12+. Није потребно предзнање изван знања из децималне аритметике (четири основне аритметичке операције, степеновање и корени).

 

 

 

 

 1. Фебруара, 18 часова.

 

предавање Како звучи димензија √3 (корен од 3), док. др сц. Томислав Шикић, ФЕР

 

У овом предавању погледаћемо најједноставније примере диференцијалних једначина у природи, са експоненцијалним или синусоидним решењем. Ове једначине описују свакодневне природне појаве, попут пораста становништва или преноса звука. У уводном делу предавања на врло приступачан начин објаснићемо шта је диференцијална једначина и зашто се експоненцијална функција појављује као решење диференцијалних једначина које нам омогућавају разумевање и описивање многих закона природе. Да бисмо горенаведено што јасније илустровали публици, представићемо како таласна решења неких диференцијалних једначина „цвркућу“. Тако можемо чути како димензија \ скрт {3} звучи. Поступак пребацивања решења на звучни сигнал „саставио“ је др сц. Сања Грубеша са Одељења за електроакустику ФЕР-а, а цело предавање је засновано на заједничком чланку С. Грубеша, М. Ресмана, Т. Шикића, Д. Жубринића.

 

 

 1. Фебруара, 13 часова.

 

интерактивно предавање Рубикова коцка, док. др сц. Франка Мириам Бруецклер, ПМФ

 

Свакако најпознатија математичка играчка свих времена је Рубикова коцка. Оно што га чини математички занимљивим није његов облик, па чак ни огроман број различитих распореда, већ позадина свих систематских покушаја да се то реши: теорија група, апстрактни део математика који повезује наизглед неспојиво - кристале, уметност и Рубикову коцку. На овој радионици посетиоци ће на забаван и минимално формалан начин научити неке од основа теорије група. Радионица је погодна за средњошколце и одрасле са стандардним средњошколским знањем из математике.

 

 

 

 

МАРТ

 

 1. Март, 10.30 - 23.30

 

радионица Математика пре школе, проф. Маја Перетић, Едукацијско-рехабилитациони факултет

 

Иако се верује да учење математике започиње на почетку формалног образовања, данас знамо да деца морају развити неке предуслове важне за каснији успех у математици и пре него што пођу у школу. Циљ радионице је да учеснике упозна на различите математичке вештине и на атрактиван начин, уз примену развијених апликација, покаже како математика може бити забавна.

 

 

 

 1. Март, 6 - 19 сати

 

предавање Развој математичких вештина, проф. др сц. Весна Влаховић Штетић, Филозофски факултет

 

Развој математичког предзнања и вештина започиње врло рано. Важно је знати како искористити потенцијале ове деце за разумевање математичких идеја и развијање сложених математичких вештина. Предавање ће указати на то шта деца одређеног узраста могу да разумеју и како да организују окружење како би им олакшали учење математике.

 

 

 

 1. Марта, 13:00

 

радионица Хоцус-поцус матхематицус, док. др сц. Франка Мириам Бруецклер, ПМФ

 

Математичка магија или магија математике? У сваком случају, многи трикови које изводе мађионичари заснивају се на математици. Таквих трикова са картама, коцкама или погађањем бројева има посебно много. Ова емисија-радионица ће показати неке од најатрактивнијих међу њима, али такође, атипично за мађионичаре, откриће - математичке тајне иза којих стоје ови трикови. Радионица је погодна за узраст од 8+.

 

 

 

 1. Март, 11:00 - 13:00

 

Број дана Пи (π), Тања Соуцие, проф.ОШ, Рената Сведрец, проф. Основна школа, др. Дубравка Гласновић Грацин, Ева Шпаљ, проф. СШ

 

Обичан дан у кругу математичара ...

 

Где је отишао Пи? Има ли круг бесконачан број углова? Који је рецитал децималног броја Пи? Ко ужива у математичким песмама? Како се окреће хула хооп?

 

Одговори у галерији Кловићеви двори на прослави Међународног дана Пи!

 

Баш су луди ти математичари!

 

 

 

Пратећи догађаји организирани су уз помоћ Хрватског математичког друштва!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *